Indian Geography Important Data

1. Basic Data

01. Nepal Himalayas of the Himalayas has the maximum stretch from east to west.

2. The standard time of India is 51/2 hours ahead of GMT.

3. The standard time of a country differs from the GMT in multiples of half-hour.

4. Myanmar country is the closest to the Andaman Islands.

5. India lies in the northern and eastern hemispheres.

6. Radcliff line is a boundary line between India and Pakistan

7. Karimganj district is on the international border of India.

8. The proposed sea route Sethusamundram is a canal through the Gulf of Mannar.

9. Madhya Pradesh is broadly as large as the European nation’s Poland.

10. West Bengal is broadly as large as the European nation-Austria.

11. Gorakhpur is located on the international border of India

12. The smallest union territory in India is Lakshadweep.

13.82 1/2 degrees East longitude is geographically significant to India because it determines the Indian Standard Time

14. Capitals-States: Assam-Dispur, Dadra and Na gar, Haveli-Silvasa, Lakshadweep-Kavaratti, Sikkim- Gangtok

15. West Bengal shares boundaries with three countries.

16. In terms of area, India is the seventh largest country in the world.

17. The southern tip of India is Indira Point in the Nicobar Islands.

18. The northeastern states are called as seven sisters.

19. The approximate length of the coastline of India is 7500 km.

20. Of Patna, Allahabad, Pachmarhi, Ahmedabad, Patna is located to the northernmost latitude.

21. The Andaman group and Nicobar group of islands are separated from each other by Ten Degree Channel.

22. Gujarat has the longest coastline.

23. Panipat, Rohtak, Khurja come under the National Capital Region.

24. On the east coast, Andhra Pradesh has the longest coastline.

25. The coastal tract of Andhra Pradesh and Tamil Nadu are called as Coromandal.

26. The latitude passing through the northernmost part of India is 37 degrees.

27. K2 is the second-highest peak in the world.

28. Indian Standard Time relates to 82.5 degrees East Longitude.

29. The countries separated by the Mac-Mahon line are China and India.

2. Physical features

1. The confluence of the Rivers Alakananda and Bhagirathi is known as Devaprayaga.

2. Wind deposition is responsible for producing the sand dunes in Western Rajasthan.

3. Jawahar Tunnel is located in Jammu & Kashmir.

4. Saltora Ranges are part of Karakoram Ranges.

5. Generally, the soil of the Northern plains of India has been formed by aggradation.

6. Duncan’s passage is located between South and Little Andaman.

7. Aravali uplands are not a part of the Telangana Plateau.

8. Shipki La pass is located in the Sutlej Pass.

9. Afghanistan and Pakistan countries are linked by the Khyber Pass.

10. Khyber pass is located in Pakistan.

11. Panzseer valley is located in Afghanistan.

12. The largest plain in the world is the Indo-Gangetic plain.

13. The Jawahar Tunnel is the largest in India is located in Jammu and Kashmir.

14. The Indian Sub-continent was originally a part of Gondwana-land.

15. Aravalli mountain ranges are the oldest in India

16. According to a report in the science journal Nature Geoscience, 24 out of 33 deltas in the world are sinking and thus shrinking. The Indian delta in the Greater Perilcategory is Krishna.

17. Nathu La, a place where Indi-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in Sikkim.

18. Pir Panjal Ranges are located in Jammu and Kashmir (India), Arakan Yoma ranges are in Myanmar, Sulaiman ranges are in Pakistan.

19. Nallamala hills are located in the state of Andhra Pradesh.

20. Mushroom rock is found in Thar Desert.

21. Badland topography is characteristic feature of Chambal valley.

22. Maikala range is located in Chhatisgarh state.

23. Baltoro glacier is located in the Karakoram ranges.

24. Panchmarhi is in Madhya Pradesh.

25. Jawahar Tunnel the largest in India is located in Jammu and Kashmir.

26. Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by aggradation.

27. The pass in Himachal Pradesh is Shipkila.

28. Loktak is a valley.

29. Indian desert is called as Thar.

30. Diu is an island off Gujarat.

31. The west to the east extension of the Himalayas is from Indus gorge to Dihang gorge.

32. Gully is one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines.

3. Rivers

1. Sutlej is a part of Indus River System.

2. Brahmaputra river does not originate in India. It originates in Tibet near Manasa sarovar.

3. Narmada river flows through a Rift valley.

4. Dams-Rivers : Ukai-Tapti, Rana Pratap Sagar-Chambal.

5. Jhelum, Ravi originates in India.

6. Narmada river makes an estuary.

7. River Damodar is called Sorrow of Bengal because it gets flooded often causing havoc.

8. The famous lagoon lake of India ischilka lake

9. Betwa river flows from Central India and joins Yamuna/Ganga.

10. The longest river of Peninsular India is Godavari.

11.Dams-Rivers-Gandhisagar-Chambal, Nagarju

na-Krishna, Tehri-Bhagirathi, Jaya kwadi-Godavari

12. Sambhar salt lake is situated in Rajasthan

13. Mahanadi, Godavari, Krishna, Cauveri rivers are located from north to south.

14.Dams-Rivers : Farakka-Ganga, Tehri-Bhagirathi, Thein-Ravi, Nagarjuna-Krishna.

15. The pilgrims of Kailash Mansarovar have to pass through the Lipu Likh pass to enter Tibet.

16. Shivasamundram falls are found in Cauvery.

17. Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra form part of the Narmada basin.

18. The highest Indian waterfall is Gersoppa.

19. Periyar, Narmada, Tapti join Arabian Sea.

20. Narmada river makes an estuary on the west coast.

21. the Godavari is also called Vridha Ganga.

22. The river is also known as Tsangpo in Tibet is the Brahmaputra.

23. River Indus originates from Kailash Range.

24. Surat is located on the banks of the river Tapti.

25. Tapti does not form delta.

26. Majuli the largest river island in the world lies in Assam.

27. Tapti river forms an estuary.

4. Climate

1. Monsoons, Nearness to the Equator, Presence of the Indian Ocean have an influence over the climate in India.

2. Rajasthan receives very little rain because the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind.

3. Mumbai receives more rainfall than Pune because Mumbai is on the windward side.

4. Andhra coast is most affected by violent tropical cyclones.

5. Mawsynram is the wettest place in India.

6. Leh in Kashmir has annual rainfall less than 50 cms in a year.

7. In a slanting hilly Indian terrain experiencing more than 200 cms of annual rain fall, Tea is cultivated.

8. The South-West Monsoon engulfs the entire India by 15th July.

9. Srinagar will never get the vertical rays of the sun. But Mumbai, Chennai, Thiruvananthapuram will get the vertical rays of the sun.

Practice Bits

31. India is not the largest producer of which of the following?

(A) Apples

(B) Mango

(C) Banana

(D) Papaya

32. Which of the following fruit has

highest protein content?

(A) Walnuts

(B) Walnuts

(C) Cashew

(D)Jamun

33. Which of the following Vitamin is

not found in fruits?

(A) D (B) K

(C) B (D) B1

34. Which of the following statement is incorrect?

(A) Gooseberry is sour due to tannins

(B) The bitterness of almonds is due to Amygdalin

(C) Papaya is yellow due to Carica pigment

(D) Chillies are spicy due to presence of carotene

35. Which of the following country is the largest producer of vegetables

in the world?

(A) India

(B) China

(C) America

(D) Brazil

36. Which of the following statement is NOT correct about Pradhan

Mantra Kaushal VikasYojna?

(A) It was launched in March 2015.

(B) It will be implemented by the ministry of skill development and

entrepreneurship.

(C) It will provide training to 300 mn youths.

(D) I t will focus on the class X and class XII students.

37. Launching of SansadAdarsh Gram Yojna is related to the:

(A) VallabhBhai Patel

(B) DeenDayalUpadhyay

(C) Mahatma Gandhi

(D) Jai Prakash Narayan

38. Which of the following two programs are merged with MGNREGA?

(A) SGRY & NFFWP

(B) SGRY & SJSY

(C) NFFWP & JRY

(D) None of these

39. Jawahar Gram SamriddhiYojna was launched on:

(A) 1999

(B) 2001

(C) 1996

(D) 1995

40. Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?

(A) It was launched in 1985-86

(B) Now it became the part of Bharat Nirman Programme.

(C) A minimum of 60% fund is used for the construction of houses

of SC/TSs.

(D) Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50.

41. Which of the following statement is NOT correct about Rajeev AwasYojna?

(A) Its main aim is to make slum-free India.

(B) About 500 cities of the country

have been planned to get covered

by the end of the 12th five-year plan.

(C) Its 50% share will be shared by the central government.

(D) All are correct

42. “TRYSEM” a programme made for :

(A) Employment to Rural youths

(B) Employment to Urban youths

(C) Development of nutrition in take in the food of poor of the country.

(D) Providing road connectivity to the villages.

43. What is the Minimum Support Price of mustard for the season 2015-16?

(A) RS. 3175/ Q

(B) RS. 3100/ Q

(C) RS. 2900/ Q

(D) RS. 3500/ Q

44. When National Horticulture Mission was launched?

(A) 2001-02

(B) 2010-11

(C) 2005-06

(D) 2007-08

45. What is the correct order (from highest to lowest) in terms of food grain production (in quintal) in 2013-14?

(A) Rice, wheat, coarse cereals and maize

(B) Wheat, Rice, coarse cereals and maize

(C) Rice, wheat, maize and coarse cereals

(D) Rice, maize, wheat and coarse cereals

46. Which of the following country have the highest productivity of

rice?

(A) United kingdom

(B) USA

(C) Australia

(D) China

47. Which of the following is not the fibre crop?

(A) Cotton

(B) Jute

(C) Mesta

(D) None of these

48. Which of the following is the correct order, (from higher to lower) of coffee producing states in India?

(A) Kerala> Karnataka>Tamil Nadu

(B)Karnataka> Kerala >Tamil Nadu

(C) Maharashtra>Tamil Nadu> Kerala

(D) None of these

49. Which of the following is included in the Horticulture?

(A) Pomology

(B) Olericulture

(C) Floriculture

(D) All of the above

50. Which of the following is the top fruits producer in India?

(A) Gujarat

(B) Andhra Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Himachal Pradesh

51. Which of the following is the biggest source of Vitamin A?

(A) Papaya

(B) Mango

(C) Sunflower

(D) Apple

52. Which of the following statement is no correct?

(A) China is the largest mango producer

in the world

(B) Karnataka has the highest food

productivity in India

(C) Himachal Pradesh is the biggest producer of fruits in India

(D) Maharashtra is the biggest producer

of banana in India.

53. Which of the following fruit is produced in the largest area of India?

(A) Mango

(B) Banana

(C) Apple

(D) Guava

54. Which of the following statement is not correct regarding banana?

(A) India is the biggest producer in

the world

(B) It contains 27% carbohydrates

(C) Tamil Nadu is the biggest producer

of it.

(D) ‘Amrapali’ is the finest variety

of banana.

55. ………………..is the largest spice

producing state in India.

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Kashmir

56. ‘Control’ function of management

cannot be performed without-

(A) planning

(B) organising

(C) staffing.

(D) motivation

57. Expenditure incurred by a publisher

for acquiring copyrights is a-

(A) Capital expenditure

(B) Revenue expenditure

(C) Deferred revenue expenditure

(D) None of the above

58. A very senior citizen shall be that

individual for purpose of Income

Tax whose age is Morethan following-

(A) 60 years

(B) 75 years

(C) 80 years

(D) 82 years

59. Classification of employees accor

ding to education and skill is called-

(A) two way

(B) manifold

(C) one way

(D) Time series

60. If the cost of goods sold is Rs.

1,20;000 and the rate of gross loss

is Rs. ¼ of sales the amount of

sales is-

(A) Rs. 90,000

(B) Rs. 96,000

(C) Rs. 1,20,000

(D) Rs. 1,26,000

KEY-

31.A 32.C 33.A 34.D 35.B

36.C 37.D 38.A 39.B 40.D

41.B 42.A 43.B 44.C 45.A

46.D 47.D 48.B 49.D 50.C

51.B 52.D 53.A 54.D 55.B

56. A 57. A 58.C 59.A 60. B

Leave a Reply