Freedom movement – Year and List of Governors-General and Viceroys of India

Movement and year Related to freedom movement

  1. Establishment of Indian National Congress
    Ans-1885 AD
  2. Bang-Bhang Movement (Swadeshi Movement)
    Ans-1905 AD
  3. Establishment of Muslim League
    Ans-1906 AD
  4. Congress Partition
    Ans-1907 AD
  5. Home Rule Movement
    Ans1916 AD
  6. Lucknow Pact
    Ans- December 1916 AD
  7. Montague Declaration
    Ans-20 August 1917 AD
  8. Rowlatt Act
    Ans-19 March 1919 AD
  9. Jallianwala Bagh Massacre
    Ans-13 April 1919 AD
  10. Khilafat Movement
    Ans-1919 AD

List of important Governors-General and Viceroys of India

•Warren Hastings 1773–85
•Lord Cornwallis 1786–93
•Lord Wellesley 1798–1805
•Lord Hastings 1813–23
•Lord William Bentinck 1828–35
•Lord Dalhousie 1848-1856
•Lord Canning 1856–62
•Lord Lytton 1876–80
•Lord Ripon 1880–84
•Lord Curzon 1899–1905
•Lord Chelmsford 1916–21
•Lord Reading 1921–26
•Lord Irwin 1926–31
•Lord Willingdon 1931–36
•Lord Linlithgow 1936–44
•Lord Wavell 1944–1947
•Lord Mountbatten 1947–1948

Leave a Reply